Vad är binära optioner – är det säkert? (2022)

Att handla binära optioner innebär att du tar en risk som är förutbestämd av dig med ett utfall som är tydligt. Dem kallas binära för att det finns endast två möjliga utfall när optionskontraktet löper ut.

Antingen så är vinsten en förbestämd summa eller så förlorar du dina pengar som du satsade på ditt köp.

Så detta blir en ganska spännande handel då du både vet din maximala vinst samt dina maximala förlust.

Innehåll av inlägget om binära optioner

Hur fungerar binära optioner

Binära optioner fungerar på så sätt att du väljer om du tror att kursen på en aktie, råvara, krypto, valuta m.m. kommer att befinna sig över eller under en viss nivå efter en given tid.
Det är då du som bestämmer om det är mest troligt att underliggande kommer att gå upp efter en viss tid. Om du tror detta så köper du och om du tror motsatsen att den underliggande kommer att gå ner så säljer du.

handel binära optioner

Med binära optioner så köper du inte några aktier som du äger utan det handlar mer om spekulation.

Handla med binära optioner

Det är väldigt likt vanlig optionshandel som jag förklarar i mitt äldre inlägg om optioner där det är tre viktiga faktorer som styr.

 • Valet av underliggande aktie, valuta, råvara m.m. där vi väljer något instrument att spekulera i.

 

 • Vi måste välja ett lösenpris eller strike price (lär dig mer om det här). Här väljer vi vilken nivå som vi tror att underliggande kommer att hamna, blir det över eller under.

 

 • Slutdatum för det binära optionskontraktet. Alltså när i tiden tror vi att underliggande kommer att befinna sig på en specifik nivå.
  Detta kan skilja från mellan en vecka till bara några minuter.

Köpa binära optioner

Om vi nu ska köpa binära optioner så är ju frågan hur lång tid som man väljer att sätta sitt slutdatum på.
Just binära optioner är känt för att vara en marknad med snabbt tempo och snabba pengar, både förlust och vinst.

Att möjligheten finns att välja ett slutdatum som bara är på några minuter där vi vet om den maximala vinsten samt förlusten som gör marknaden med binära optioner både spännande och farligt.

Detta är ju en stor skillnad när vi köper vanliga optionskontrakt där vi kan välja ett slutdatum från någon dag till något år fram i tiden.

Lära sig binära optioner

För att lära sig binära optioner så tycker jag att du ska lära dig vanlig optionshandel först. Kan du förstå grunderna i optionshandel så förstår du grunderna i att köpa binära optioner.

För vad som är viktigt att förstå med optionshandel är att vi äger inga aktier, utan vi äger ett kontrakt där vi har antingen skyldigheter eller rättigheter.

Det viktigaste att förstå är:

 • Valet av underliggande aktie, valuta, råvara m.m. där vi väljer något instrument att spekulera i.

 

 • Vi måste välja ett lösenpris eller strike price (lär dig mer om det här). Här väljer vi vilken nivå som vi tror att underliggande kommer att hamna, blir det över eller under.

 

 • Slutdatum för det binära optionskontraktet. Alltså när i tiden tror vi att underliggande kommer att befinna sig på en specifik nivå.
  Detta kan skilja från mellan en vecka till bara några minuter.

Kolla först in mitt inlägg för att lära sig om vanliga optioner här.

Strategi binära optioner

 • one-touch

Här satsat vi pengar på att det underliggande priset ska träffa vårat lösenpris minst en gång innan slutdagen för kontraktet har kommit.

 • Stege

Med steg strategin för binära optioner så väljer du tre prisnivåer som din underliggande måste vara över för att du ska få pengar inom en viss tid.
Du spekulerar i att priset på tex en aktie inom 24 timmar ska vara över eller under tre nivåer, likt stegen på en trappa.
Här krävs det att du har en bra uppfattning om framtiden för underliggaren då det är flera prisnivåer som ska stämma.

 • Tunnel

Tunnel strategin för binära optioner fungerar genom att man väljer ett övre pris samt ett undre pris som man antingen tror att underliggaren kommer att stanna emellan eller att den inte kommer stanna emellan prisnivåerna.

 • 60 sekunder

Med denna strategi för binära optioner så löper ditt kontrakt ut efter 60 sekunder. Detta innebär att du snabbt måste veta om priset hos underliggaren kommer att befinna sig över eller under en viss nivå inom 60 sekunder.
Har du rätt så vinner du ett fast pris eller så förlorar du pengarna du satsade.

 • över-under

Här spekulerar vi att en underliggande aktier eller liknande inom en viss tid kommer att ligga över eller under ett visst pris.
Har vi rätt så gör vi en vinst som är förbestämd och har vi fel så förlorar vi pengarna vi satsat.

Binära optioner Avanza

Binära optioner går inte att handla med på Avanza. Utan det närmsta du kommer att handla binära optioner på Avanza är vanliga optionskontrakt på ett urval av svenska bolag.

Skatt binära optioner

Skatteverket anser att handel med binära optioner på en underliggande aktie, råvara, index, valuta, krypto eller liknande är ett finansiellt derivatsystem.

Detta innebär att du är skyldig att deklarera din handel med binära optioner via en K4 blankett likt som du deklarerar för handel i optioner.

Skatteverket anser här att vinster är skattepliktiga och förluster är avdragsgilla.

Binära optioner förbjudet

Just nu så ligger det ett förbud på att sälja binära optioner i EU. Detta beslut är taget av ESMA (europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten).
Några som också följt efter på detta är finansinspektionen, där dem har förbjudit att sälja binära optioner till ”amatörer” då förlusterna snabbt kan bli stora.

Det finns nu föreskrifter som tydligt förklarar hur handel med binära optioner får marknadsföras samt handlas med in Sverige.

Summering av binära optioner

Binära optioner är en handelsform som är väldigt spännande där snabba pengar kan uppstå.

Men i själva verket så är det allt fler personer som förlorar stora summor pengar när dem handlar med binära optioner.

En trend som tycks finnas är att allt ska gå snabbt, en förmögenhet ska gärna tjänas på ett år istället för en livstid.

Det är klart att det finns dem som har tjänat en stor summa genom binära optioner men det är en liten procent. Dem allra flesta kommer att förlora det satsade kapitalet och gå hem med noll kronor på kontot.

Jag själv tycker att man ska se lite mer långsiktigt på sin finansiella karriär. Detta kan låta tråkigt men om man lär sig vanlig optionshandel (vilket du kan göra här) eller aktiehandel med utdelning så kommer du utan tvekan tjäna mer pengar än vad dem allra flesta kommer göra med binära optioner.

Bli del av ett forum för att lära dig

Bli del av ett aktieforum och lär dig mer om aktier, optioner, fonder, sparande och mycket mera här på aktieridag.se!

 

 

  augusti 29, 2022

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *