Sälja optioner – bli betald istället för att betala!

Ja vad är då skillnaden mellan att köpa optioner och sälja optioner?

Jo när vi köper optioner så betalar vi för att i framtiden ha möjligheten att få handla aktier till ett bättre pris.
När vi istället säljer optioner så ställer vi ut optionskontrakten som man säger. Det vi gör då är att vi tar på oss en skyldighet att tillhandahålla köparen av optionskontraktet med aktierna som denna har möjligheten till att köpa.

Så här har vi en skillnad i att säljaren har en skyldigheten att agera om köparen så vill. Men för att vi tar på oss denna skyldigheten så måste vi ju få nåt för det, en kredit. Vi får alltså en summa pengar för att ta på oss den här skyldigheten.
Det är detta som är styrkan i att sälja optionskontrakt, att vi får pengar för det. Men det är också här man kan bli girig och förlora mer än vad man har råd till.

Sälja optioner:
Callkontrakt

Då man köper ett optionskontrakt så betalar man en debit men när man däremot säljer ett optionskontrakt så får man en kredit, man får alltså pengar istället för att betala som när man köper ett optionskontrakt.
När man köper ett callkontrakt så hoppas man ju på att aktien ska öka i pris men när man säljer optioner så hoppas man på att kursen ska sjunka i pris och på så vis tjäna pengar.

Exempel i att sälja optioner:

Vi säljer ett callkontrakt i aktien XYZ den 1:e april då aktiepriset ligger i 17 dollar med ett slutdatum den 21:e maj och samlar då till oss en kredit på 101 dollar.
Vi har här valt att sälja optionskontraktet med ett strike price eller lösenpris på 22,5 dollar.

Här är våran förhoppning att aktiepriset inte ska överstiga vårat lösenpris som är på 22,5 dollar. Och så länge som priset håller sig under 22,5 dollar efter den valda tiden så behåller vi våran kredit på 101 dollar.

sälja optioner

Varför behåller vi våra pengar om inte priset överstiger lösenpriset på 22,5?

Jo för om vi tänker på köparen och säljaren så vill ju köparen eventuellt handla 100 aktier för 22,5 dollar/styck.
Vem är det som ska sälja aktierna till köparen om priset nu ligger över 22,5 dollar? Jo det är säljaren av optionskontraktet som ska tillhandahålla 100 aktier till detta priset.
Men om priset på aktien inte är över 22,5 dollar efter utgångsdatumet så finns det ju inget värde i detta kontrakt för köparen. Utan köparen kan ju istället handla aktierna billigare på marknaden.

Vad händer om priset går över 22,5 dollar/aktie vid slutdatum?

Jo det är nu skyldigheten för oss som säljare slår in. Köparen har ju rätten att få köpa 100 aktier för 22,5 dollar/styck och då måste vi som säljare tillhandahålla dessa 100 aktier.

Så här har vi två val, antingen så har vi redan ägt 100 aktier så att dessa automatiskt säljs till köparen.
Har vi inte 100 aktier, då måste vi köpa 100 aktier för 22,5 dollar/styck och ge till köparen.

Sälja optioner:
Putkontrakt

Då man köper ett putkontrakt så betalar man en debit men när man däremot säljer ett putkontrakt så får man en kredit, man får alltså pengar istället för att betala som när man köper ett optionskontrakt.

När vi då är säljare av ett putkontrakt så har vi en positiv syn på kursens utveckling och vill att kursen ska öka. Vi säljer alltså ett kontrakt med förhoppningen att det ska tappa i värde så att vi kan köpa tillbaka det till ett mindre värde.

Exempel i att sälja optioner:

Vi säljer ett putkontrakt i aktien XYZ den 1:e april då kursen ligger i 17 dollar med ett slutdatum den 21:e maj. Vi har valt att sälja kontrakten med ett strike price på 12,5 dollar och får då en kredit på 39 dollar.
Så våran förhoppning nu är att aktiepriset inte ska understiga 12,5 dollar utan istället öka.
Om den 21:e maj är kommen och aktiepriset inte är under 12,5 dollar så behåller vi den credit vi fick på 39 dollar.

sälja option put

Varför behåller vi våra pengar om priset överstiger lösenpriset på 12,5?

Tar vi oss tillbaka till grunden (läs vad är optioner här) så har ju köparen rätten att sälja 100 aktier för 12,5 dollar/styck. Men om kursen är över 12,5 dollar vid slutdatumet så finns det ju inget värde i att sälja 100 aktier till ett lägre pris än vad marknaden just nu står i utan målet är ju att sälja dem dyrare.
Och vi som säljare står nu rikare och behåller våran kredit samtidigt som vi inte behöver köpa 100 aktier.

Vad händer om priset går under 12,5 dollar/aktie vid slutdatum.

Jo det är nu skyldigheten för oss som säljare slår in. Köparen har ju rätten att få sälja 100 aktier för 22,5 dollar/styck och då måste vi som säljare av optionskontraktet köpa 100 aktier av köparen för 12,5 dollar/styck.

Tyckte du att det va krångligt? Läs du mitt förra inlägg där jag förklarar mer grunden kring optioner! >Läs mer här<

Om du vill diskutera kring aktier, fonder, optioner och allt vad finansvärlden har att bjuda på så bli medlem på aktieforumet nu! >Länk till forumet här<

    augusti 18, 2022

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *