Köpa amerikanska aktier ISK eller KF?

Ja det är frågan vad som är bäst när det gäller att köpa amerikanska aktier isk eller kf konto?
Detta är något som många undrar över när man köper utländska aktier och en viss osäkerhet träder in för den som ska köpa aktierna.

Men i själva verket så är det inga större konstigheter, dock så kan man gå miste om lite pengar beroende på om du köper amerikanska aktier på isk eller kf konto om bolaget ger utdelning eller inte.


Vem äger aktierna på ett ISK och KF konto?

För att reda ut skillnaden på vem som äger aktierna på ett isk eller kf konto så kommer vi också förstå varför det är bättre eller sämre att placera pengarna på de olika kontona.

Kapitalförsäkringskonto (KF)

På ett Kapitalförsäkringskonto så är det inte innehavaren av aktierna som äger aktierna utan det är försäkringsbolaget. Detta gör en skillnad i vem som har rätt att rösta på en bolagsstämma.

Så på ett Kapitalförsäkringskonto så är det inte ägaren som har rätt att rösta utan det är försäkringsbolaget då dem äger aktierna.

Investeringssparkonto (ISK)

På ett investeringssparkonto så är det du som är innehavaren av aktierna som också äger aktierna. Detta medför att du har rätt att rösta på en eventuell bolagstämma.

Källskatt för att amerikanska aktier ISK eller KF konto

Så vad skiljer då om du vill köpa amerikanska aktier på ISK eller KF konto gällande källskatten.
När vi äger aktier som inte är svenska så måste vi betala en källskatt på den utdelning vi eventuellt får av bolaget.
På denna utdelning vi får ska vi skatta 15% i källskatt och därmed så förlorar vi ju lite pengar av vår utdelning vi fick.

Men här är kommer skillnaden om vi väljer att köpa amerikanska aktier på ISK eller KF konto då vi med stor sannolikhet får tillbaka våran källskatt på ett Kapitalförsäkringskonto.

Äger vi aktierna på ett ISK-konto så ska vi betala källskatt men vi kan få tillbaka lite pengar beroende på kontots storlek och den framräknande schablonintäkteten.

Men äger vi aktierna på ett Kapitalförsäkringskonto så är det ju som sagt försäkringsbolaget som äger aktierna och även dem som ska betala källskatten som krävs.

Så med en liten fördröjning så får man normalt sett alltid tillbaka den källskatt som automatiskt sker på ett kapitalförsäkringskonto.

Vilket konto ska du välja om du vill köpa amerikanska aktier på ISK eller KF konto?

Jo dem flesta som äger utländska aktier väljer att ha dem på ett Kapitalförsäkringskonto just på grund utav att man får tillbaka källskatten på 15% som dras när utdelningen kommer.

Men dem svenska aktierna som man äger kan man likväl ha på ett investeringssparkonto då vi inte behöver betala källskatt på svenska aktier.

Summering av att köpa amerikanska aktier ISK eller KF konto

Den viktiga skillnaden är vem som äger aktierna på de bägge kontona.
På ett Kapitalförsäkringskonto så är det inte du som är innehavare av aktierna som äger dem utan det är försäkringsbolaget.

Men har vi ett investeringssparkonto så är det du som är innehavare av aktierna som också äger dem.

Källskatt på 15% ska betalas på utländska aktier och det är ägaren av kontot som betalar denna skatt.
Så har vi aktierna på ett KF konto så är det försäkringsbolaget som betalar skatten och vi får normalt sett tillbaka våra pengar efter en lite fördröjning.
Men har vi ett ISK konto så är det lite beroende på kontots storlek om vi får tillbaka några pengar från källskatten som dras.

Hoppas detta va lite till hjälp när du går i tankar på att köpa amerikanska aktier på isk eller kf konto.

Vill du lära dig mer om sparande och ekonomi?

Jag då är det perfekt för dig att gå med i ett spännande aktieforum där allt inom ekonomi diskuteras. Gå med i forumet aktieridag.se här!

Öppna ett konto på Avanza eller Nordnet för att handla aktier och fonder!

    augusti 24, 2022

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *