Amerikanska optioner avanza – köpa amerikanska optioner på avanza?

Nej man kan inte handla amerikanska optioner via Avanza. Utan du kan enbart handla ett urval av de aktier som finns på den svenska börsen.

Utan för att köpa amerikanska optioner så måste du vända dig till någon annan plattform, vanligtvis utanför sverige som erbjuder ett större utbud av optionshandel.

Innehållsförteckning

Att tänka på när du handlar amerikanska optioner

När du handlar svenska optioner på exempelvis Avanza eller Nordnet så kan du göra detta på ett ISK konto, alltså ett investeringssparkonto.
Här behöver du inte tänka på skatten när du köper och säljer utan detta löses automatiskt då köper optioner på ett ISK konto.

Men vill du köpa amerikanska optioner så har du väldigt mycket mer att tänka på.
Dels så måste du skatta för alla köp och sälj du gör av optionskontrakt. Detta innebär att du själv måste fylla i en K4-blankett på skatteverket med rätt uppgifter.
När du köper amerikanska optioner så måste du också hålla koll på vad dollarn stod i vid varje enskilt optionsköp.

Detta kräver en del jobb och är inget jag skulle rekommendera för den som är helt ny inom optionshandel.

Vart kan man köpa amerikanska optioner?

En plattform som är väldigt stor och känd när man ska handla amerikanska optioner är Tastyworks.
Denna optionsplattform är utvecklad till stor del enbart för optionshandel. Detta tillskillnad mot andra stora amerikanska handelsplattformar där optionshandeln någonstans blir lite sekundär och det kan vara svårt att förstå plattformen.
På tastyworks får du en tydlig överblick för att verkligen få det där försprånget inom bland annat ”greekerna”, som du kan läsa mer här.

Courtage på amerikanska optioner?

Courtaget när du handlar amerikanska optioner via Tastyworks ligger på 1 dollar när du köper ett optionskontrakt men kostar inget courtage när du sedan säljer det.

Courtage på svenska optioner?

Courtaget på svenska optioner är dock desto högre. Här får du lägga minst 99kr för att öppna ditt optionskontrakt samt att du får betala 99kr när du stänger köpet.
Så om du handlar amerikanska optioner så betalar du cirka 10 kr medans när du handlar svenska optioner betalar ungefär 200kr.

Vad ska jag välja – svenska optioner eller amerikanska optioner?

Jag skulle nog säga att det kan vara bättre att välja svenska optioner. Visst så kommer courtaget för att handla svenska optioner vara högre än om du hade handlat med amerikanska optioner men du slipper en hel del krångel med skatter osv.

Jag tror också att man blir selektiv i sina köp om man vet att det kostar lite mer. Min erfarenhet med handel på amerikanska optioner är att man köper och köper för att det är så lätt.
Detta medför ju dock en risk i sig då börsen inte direkt alltid går som planerat.

Två olika grupper av optioner – amerikanska och europeiska

Men något som är viktigt att hålla isär är att det finns två olika grupper av optioner. Detta kommer du även se på avanza. Där står det lösentyp, amerikansk eller europeisk.

lösentyp optioner

Lösentyp: Amerikansk option

Vad detta betyder är att innehavaren, alltså köparen av optionskontraktet kan begära lösen av kontraktet när som helst under löptiden.

Alltså har du köpt ett optionskontrakt och har rätt att köpa 100 aktier till de lösenpris du valt så behöver du inte vänta tills kontraktet har gått ut för att kräva dina 100 aktier. Du kan alltså kräva dem när du vill under löptiden.

Lösentyp: Europeisk option

Vad detta betyder är att innehavaren, alltså köparen av optionskontraktet inte kan begära lösen av kontraktet när som helst under löptiden. Utan man måste vänta tills löptiden har gått ut på kontraktet.

Så om du har köpt ett optionskontrakt som ger dig rätten att köpa 100 aktier till det lösenpris du valt så måste du vänta tills kontraktstiden har gått ut för att få köpa 100 aktier.

Bli del av forumet på aktieridag för att lära dig mer om optioner, aktier och mycket mera. Gå med här!

    augusti 25, 2022

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *